• +36 30 328 6337 • info@gasparmed.hu • H-P: 8:00 - 20:00

Diabétesz

A cukorbetegek fogai gyorsabban romlanak a megszokottnál, a cukorbetegség nehezíti a fogorvos dolgát és a rossz fogak nehezítik a cukorbetegség kezelését. A diabéteszeseknél a különböző fogágybetegségek kialakulásának kockázata többszöröse, mint nem cukorbetegeknél. Nem maga a diabétesz okozza a fogágybetegségeket, de a már meglévő gyulladást súlyosbítja, gyorsítja a folyamatot, főleg, ha nem megfelelő a vércukorszint. De ez fordítva is működik. A kialakult fogbetegségek nehezítik a cukorbetegség kezelését is, ezért a megelőzés és szinten tartás a legfontosabb. Az összefüggés, hogy a nem megfelelő vércukorszint miatt a sebek sokkal lassabban gyógyulnak, könnyebben fertőződnek és komoly szövődmények alakulhatnak ki.

Az ínysorvadás csökkentheti az inzulinérzékenységet, így nehezen kontrollálhatóvá válik a vércukorszint. Amennyiben a porodontális problémák miatt a fogak kilazulnak, kiesnek, az megnehezíti az evést, elsősorban a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztását, amik a cukorbeteg diéta fontos részét képezik.

A rendszeres fogkő eltávolítás azonban segít a gyulladás csökkentésében, az egészséges állapot fenntartásában, csökkenti a lehetőségét a baktériumok elszaporodásának.

diabetesbig